vrijdag, 13. november 2015 - 9:53 Update: 13-11-2015 22:54

Aantal banen en vacatures gestegen in derde kwartaal

CBS: Opnieuw meer banen en vacatures
Foto: Archief EHF
Den Haag

Zowel het aantal banen als het aantal vacatures is in het derde kwartaal van 2015 toegenomen. Het aantal banen steeg met 33 duizend. Vooral uitzendbanen droegen bij aan de groei. Ook kwamen er duizend vacatures bij, zodat de teller eind september op 132 duizend stond. De werkloosheid was iets lager al steeg het aantal werklozen in augustus en september licht. Dit maakt CBS bekend.

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen steeg in het derde kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Er is nu zes kwartalen achtereen sprake van banengroei, waarbij het aantal banen in deze periode met 148 duizend toenam. In de twee jaren daarvoor gingen er echter ruim 150 duizend banen verloren, zodat het totale aantal banen nog altijd iets lager ligt dan in 2011.

Meer gewerkte uren

In het derde kwartaal werd in totaal 3,1 miljard uur gewerkt. Dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden 0,7 procent meer dan een kwartaal eerder. Per baan wordt gemiddeld 24 uur per week gewerkt. Een substantiële groep mensen heeft echter meer dan één baan, zodat de gemiddelde werkende 27 uur per week werkt.

Meer werknemersbanen

Het aantal banen van werknemers steeg in het derde kwartaal met 22 duizend naar 7,8 miljoen. Dat is nog altijd 220 duizend minder dan eind 2008 toen het aantal banen van werknemers op recordhoogte stond. De banengroei van zelfstandigen bedroeg dit kwartaal 12 duizend. Er zijn nu 2,1 miljoen banen van zelfstandigen. Eén op de vijf banen is een zelfstandigenbaan.

Categorie:
Tag(s):