vrijdag, 13. november 2015 - 10:07 Update: 13-11-2015 13:56

Ontruiming zes Amsterdamse panden waaronder pand UvA Oude Turfmarkt rustig verlopen

Pand UvA aan Oude Turfmarkt ontruimd
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het gekraakte pand van Universiteit van Amsterdam (UvA) aan de Oude Turfmarkt is vrijdagmorgen ontruimd. Twee personen verlieten na de komst van de politie vrijwillig het pand. Een hiervan is aangehouden voor de wet ID.

De Nieuwe Universiteit (DNU) kraakte woensdag het pand. Volgens AT5 is dit de zelfde groep die eerder het Maagdenhuis bezette. Tegenover de stadsomroep zei DNU woensdag ‘'De kraak van vandaag staat symbool voor een hernieuwde golf van actie binnen DNU, zij gaat niet meer leuren met petities, keurig wachten totdat de commissies eindelijk volledig ingesteld zijn: zij pakt wat zij nodig heeft om de strijd te winnen. En een mooi kantoor aan de grachten in Amsterdam hoort daar bij.'

Nog 5 panden ontruimd

In totaal ontruimde de politie vrijdagochtend zes gekraakte panden in Amsterdam. Daarbij werden zeven mensen aangehouden. Vanaf 8.30 uur werd er ontruimd, het pand aan de Oude Turfmarkt dat woensdag door studenten van de UvA werd gekraakt, was als eerste aan de beurt. Bij deze ontruiming werd één persoon aangehouden voor de wet ID. De andere ontruimingen vonden plaats aan de Retiefstraat, Tugelaweg (twee panden), Eerste Jan Steenstraat en de Magersfonteinstraat.

Geen geweld

De ontruimingen verliepen rustig, er is geen geweld gebruikt door politie. Om 11.15 waren de zes panden leeg en overgedragen aan de eigenaren. In totaal - dus inclusief Oude Turfmarkt - zijn 7 personen aangehouden, 3 van hen voor huisvredebreuk en 4 voor de wet ID.

Provincie:
Blik op 112: