vrijdag, 13. november 2015 - 15:12 Update: 13-11-2015 15:16

'Het hout' van Jeroen Brouwers bekroont met ECI Literatuurprijs 2015

'Het hout' van Jeroen Brouwers bekroont met ECI Literatuurprijs 2015
Foto: Archief EHF
Den Haag/Egmond aan den Hoef

Schrijver Jeroen Brouwers heeft de ECI Literatuurprijs 2015, voor het beste Nederlandstalige literaire boek van het afgelopen jaar, gewonnen. Dit heeft de ECI bekendgemaakt.

'Naast een geldbedrag van 50.000 euro ontvangt Brouwers de sculptuur die deze prijs vertegenwoordigt', aldus ECI.

'De ECI Literatuurprijs 2015 gaat naar een uitzonderlijk boek. Met Het hout van Jeroen Brouwers dat gaat over onderdrukking en seksueel misbruik op een katholiek jongensinternaat, kiezen we voor meesterschap, stilistische brille, voor beklemming en verlossing', aldus de juryvoorzitter Andrée van Es.

Vanwege de afwezigheid van Jeroen Brouwers ontving zijn redacteur Anita Roeland de ECI Literatuurprijs uit handen van de juryvoorzitter tijdens een speciaal hieraan gewijde openingsavond van het festival Crossing Border in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De bekendmaking van de winnaar is live uitgezonden in de uitzending van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Met het stipendium van 50.000 euro, ter beschikking gesteld door online boekwinkel ECI, wil de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie de winnaar in staat stellen zich een jaar lang volledig te wijden aan het schrijven van een volgend boek.

Vorig jaar won Stefan Hertmans de prijs met zijn boek Oorlog en terpentijn.

Categorie:
Provincie: