vrijdag, 13. november 2015 - 15:24 Update: 13-11-2015 16:50

Code geel voor zware windstoten en onweer

Code geel voor zware windstoten en onweer
Foto: Archief EHF
De Bilt

Het KNMI heeft voor vrijdagmiddag en -avond code geel afgegeven voor het hele land vanwege zware windstoten en onweer. Dit meldt het KNMI vrijdag.

Windstoten, hagel en onweer

'Halverwege de middag bereikt een smalle zone van actieve buien het westen. Mogelijk komen hierbij ook hagel en onweer voor. De buien gaan bovendien vergezeld van (zeer) zware windstoten, aan de kust tot ca. 100 km/u, landinwaarts tot ca. 90 km/u. De buien trekken snel oostwaarts en verlaten eind van de middag het oosten', aldus het KNMI. 

Van het westen uit trekt een actieve lijn met buien snel van west naar oost over het land. Daarbij komt onweer en mogelijk ook hagel voor. Op deze buienlijn komen aan de kust (zeer) zware windstoten voor van circa 100 km/uur, verder landinwaarts van 75-90 km/uur. De temperatuur ligt vandaag rond 13 graden. 

De wind komt uit zuidwestelijke richtingen en is boven land matig tot (vrij) krachtig, 4-6 Bft, aan de kust hard tot stormachtig, 7-8 Bft. Na passage van de buienlijn draait de wind naar westelijke richtingen. Ook in de avond blijft het onstuimig met vooral aan de kust nog buien met zware windstoten van 75-100 km/uur. Landinwaarts neemt de wind dan langzaam af.

In de avond en nacht naar zaterdag houden in de kustprovincies de buien met windstoten aan, landinwaarts neemt de buienactiviteit geleidelijk af. 

Provincie: