vrijdag, 13. november 2015 - 22:22 Update: 15-11-2015 10:11

'Zeker 129 doden en meer dan 200 gewonden' bij terreuraanslagen Parijs

Terreuraanslagen ontwrichten Parijs
Foto: Screenshot Youtube / Washington Post
Parijs

Bij schietpartijen, explosies en een gijzeling in Parijs zijn vrijdagavond zeker 129 doden gevallen. Franse kranten melden dat er meer dan 200 gewonden zijn, waarvan 99 in kritieke toestand.

Een golf van geweld heeft vrijdagavond het leven in Parijs volledig ontwricht. Op zeven verschillende plaatsen werden er terroristische aanslagen gepleegd.De politie heeft een einde kunnen maken aan een gijzeling in een theater waar rond de honderd gasten gegijzeld werden.

Volgens de FranceSoir vond de eerste schietpartij plaats nabij de rue Bichat in het tiende district van de hoofdstad. Rond 21.30 vond er een explosie plaats en werd het vuur geopend met automatische vuurwapens op meerdere restaurants. Bronnen meldden dat er vele lichamen op de vloer lagen nadat er een spervuur van kogels was afgevuurd. Er zouden meerdere doden en gewonden zijn. De Franse media sprak eerst van meer dan 60 doden. Ondanks dat de politie snel ter plaatse was, is er niemand aangehouden.

Gijzeling in Bataclan theater ten einde

Het tweede schietincident vond plaats bij het Bataclan theater, langs de Boulevard Voltaire. Dit ligt in het elfde district van Parijs. Bronnen meldden dat er door meerdere schutters enkele tientallen schoten zijn gelost. In het theater werden rond de honderd mensen gegijzeld. Een ontsnapte gijzelaar uit het Bataclan theater liet weten dat alle aanwezigen één voor één werden doodgeschoten. De politie is het theater binnengevallen en heeft rond 00.50 uur een einde gemaakt aan de gijzeling. Hierbij zijn twee gijzelnemers dood geschoten. In het theater is een nog onbekend aantal dodelijke slachtoffers aangetroffen.

Zelfmoordaanslagen

Naast de schietincidenten zijn er een aantal explosies gehoord in de buurt van het stadion waar vanavond het Franse elftal een voetbalwedstrijd heeft gespeeld tegen Duitsland. Het zou hierbij om twee zelfmoordaanslagen gaan. Hierbij zijn een onbekend aantal personen om het leven gekomen en gewond geraakt.

 

President kondigt noodtoestand af

Alles wijst er op dat er een spoor van terroristische aanslagen door Parijs is getrokken. De Franse president heeft de noodtoestand afgeroepen en de Franse grenzen gesloten. Het Franse leger is in de hoogste paraatheid gebracht. Alle scholen en universiteiten zullen zaterdag gesloten zijn vanwege de terreurdreiging.