zaterdag, 14. november 2015 - 0:02 Update: 14-11-2015 1:30

Hollande sluit grenzen en roept noodtoestand uit, Obama en Cameron steunen Frankrijk

Hollande sluit alle grenzen Frankrijk en roept noodtoestand uit, Obama steunt Frankrijk
Foto: White House
Parijs

President Hollande heeft vrijdagavond na de diverse aanslagen in Parijs alle grenzen van Frankrijk gesloten en de noodtoestand afgekondigd. Dit melden de Franse media vrijdagavond.

Schietpartijen, zelfmoordaanslagen en gijzeling

De Franse hoofdstad Parijs is vrijdagavond slachtoffer geworden van een divers aantal terreurdaden waaronder drie schietpartijen en er zijn op verschillende plaatsen explosies gehoord. Daarnaast worden ongeveer honderd mensen gegijzeld in een theater.

Volgens de FranceSoir vond de eerste schietpartij plaats nabij de rue Bichat in het tiende district van de hoofdstad. Rond 21.30 vond er een explosie plaats en werd het vuur geopend met automatische vuurwapens op meerdere restaurants. Bronnen melden dat er vele lichamen op de vloer lagen nadat er een spervuur van kogels was afgevuurd. Er zouden meerdere doden en gewonden zijn. De Franse media spreekt inmiddels van meer dan 60 doden. Ondanks dat de politie snel ter plaatse was, is er niemand aangehouden.

Gijzeling in Bataclan theater ten einde

Het tweede schietincident vond plaats bij het Bataclan theater, langs de Boulevard Voltaire. Dit ligt in het elfde district van Parijs. Bronnen melden dat er door meerdere schutters enkele tientallen schoten hebben gelost. Hierbij zouden 15 personen om het leven zijn gekomen. In het theater werden rond de honderd mensen gegijzeld. Een ontsnapte gijzelaar uit het Bataclan theater liet weten dat alle aanwezigen één voor één werden doodgeschoten. De politie is het theater binnen gevallen en heeft rond 00.50 uur een einde gemaakt aan de gijzeling. Hierbij zijn twee gijzelnemers dood geschoten.

Zelfmoordaanslagen

Naast de schietincidenten zijn er een aantal explosies gehoord in de buurt van het stadion waar vanavond het Franse elftal een voetbalwedstrijd heeft gespeeld tegen Duitsland. Het zou hierbij om twee zelfmoordaanslagen gaan. Hierbij zijn een onbekend aantal personen om het leven gekomen en gewond geraakt.  

Obama spreekt van 'aanslag op mensheid'

President Obama heeft gereageerd op de aanslagen in Parijs. 'Het is geen aanslag op Parijs alleen, niet op Frankrijk alleen, maar op de gehele mensheid', zei de Amerikaanse president. Obama sprak van een 'hartverscheurende situatie'. 'Wij zijn voorbereid en klaar om alle noodzakelijk hulp die de regering en het volk van Frankrijk nodig hebben te bieden', 'zei Obama. 'Frankrijk heeft meerdere keren zij aan zij met de VS gestaan en wij willen duidelijk laten weten dat wij nu ook samen met hen staan in de strijd tegen terrorisme', aldus Obama. 

Premier Cameron

Ook uit Engeland wordt geschokt gereageerd op de aanslagen in Parijs. Premier Cameron zei dat ze in gedachten en gebeden bij de Fransen zijn en alles zullen doen wat ze kunnen om te helpen. 

Lees alles over:
Categorie: