zaterdag, 14. november 2015 - 10:08 Update: 14-11-2015 11:18

Franse president roept noodtoestand uit voor heel Frankrijk, Parijs neemt extra maatregelen

Franse president roept noodtoestand uit voor heel Frankrijk, Parijs neemt extra maatregelen
Foto: french government
Parijs

De Franse president Francois Hollande heeft de noodtoestand uitgeroepen voor heel Frankrijk en heeft de grenzen laten sluiten om voortvluchtige daders te pakken. De buitengrenzen worden zwaar bewaakt, zo melden verschillende media.

Er zijn 1500 extra soldaten ingezet om de openbare ruimte en faciliteiten in Parijs te waken. De extra inzet komt bovenop de versterkingen die Parijs in januari inzette na de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt. Via Facebook en Twitter heeft de Franse minister van Onderwijs laten weten dat de scholen en gebouwen van de universiteiten in Ile-de-France, de regio rond Parijs zaterdag gesloten blijven. Ook musea, bibliotheken en zwembaden blijven voorlopig dicht en veel winkels houden zaterdag hun deuren gesloten.

Vanwege de aanslagen blijft ook Disneyland Parijs zaterdag dicht en is het concert van rockband U2 dat zaterdagavond in Parijs zou plaatsvinden uitgesteld. De politie heeft laten weten dat er vijf metrolijnen in Parijs zijn stilgelegd. Het gaat om lijnen die door het 10e en 11e arrondissement gaan. Ook het busverkeer in die wijken ligt plat. De Thalys van Amsterdam naar Parijs rijdt wel en ook het internationle vliegverkeer op Parijs gaat door.

Categorie: