zaterdag, 14. november 2015 - 13:24 Update: 14-11-2015 17:08

Sinterklaas zet met zijn pieten voet aan wal in het Drentse Meppel

Sinterklaas zet met zijn pieten voet aan wal in het Drentse Meppel
Foto: archief
Meppel

In het Drentse Meppel heeft Sinterklaas zaterdagmiddag met zijn pieten voet aan wal gezet. De goedheiligman meerde rond half 1 aan.

De Sint werd verwelkomd door burgemeester Jan Westmaas van Meppel en door presentator van het Sinterklaasjournaal Jeroen Kramer. Op de kade hadden honderden kinderen zich verzameld om de Sint te verwelkomen.

De Sint werd niet alleen vergezeld door traditionele zwarte pieten, maar ook door zogenoemde roetveeg-.pieten. De pieten hadden echter geen felrode lippen en droegen geen gouden oorbellen. Na de aankomst met de stoomboot maakten de Sint en zijn pieten op kleinere bootjes een rondgang door de binnenstad. De Sint vervolgde zijn tocht daarna op paard Americo.

Behalve ouders en kinderen was ook de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KZOP) met vier bussen vanuit Rotterdam en Amsterdam naar Meppel gekomen. Andere actievoerder kwamen met eigen vervoer of met het openbaar vervoer naar Meppel. De actievoerders werden door beveiligers van de gemeente naar een speciaal vak begeleid, vlak bij de plek waar Sinterklaas zijn opwachting maakte. Het vak lag direct aan de route van Sinterklaas. Tijdens de intocht werd er wel wat over en weer geroepen tussen de actiegroep en de andere aanwezigen, maar het protest verliep verder heel vreedzaam.