zondag, 15. november 2015 - 19:27 Update: 15-11-2015 21:36

'Blijf gewoon naar café, concert of voetbalwedstrijd gaan'

Amsterdamse driehoek: 'gewoon naar café, concert of voetbalwedstrijd gaan'
Foto: Gemeente Amsterdam
Amsterdam

De Amsterdamse driehoek van burgemeester, Openbaar Ministerie en politie roept Amsterdammers op om niet toe te staan dat de aanslagen in Parijs ons leven veranderen en dus gewoon naar een café te gaan, of naar een concert of voetbalwedstrijd. Dit meldt de gemeente Amsterdam zondag.

Burgemeester Van der Laan: 'Als we angst laten overwinnen, dan winnen de terroristen. Want dat is hun doel: dat wij uit angst ons leven veranderen en dat er verdeeldheid ontstaat. Dat we bang worden van zulke willekeurige aanslagen is  begrijpelijk'. 

'Maar moed is niet de afwezigheid van angst, moed is het vermogen om die angst te overwinnen. Als wij ons niet uit elkaar laten spelen en samen onze waarden van vrijheid en openheid verdedigen, kunnen de terroristen het nooit winnen', aldus Van der Laan.

De Amsterdamse driehoek is zaterdagmiddag bijeen geweest om te bespreken of de aanslagen in Parijs van vrijdagavond ook consequenties hebben voor Amsterdam. De Amsterdamse driehoek spreekt haar afschuw uit over de verschrikkelijke aanslagen die zoveel mensen het leven hebben gekost. Burgemeester Van der Laan heeft gistermiddag een condoleancebrief gestuurd naar de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo.

De aanslagen van vrijdagavond treffen iedereen en we realiseren ons dat zoiets ook hier kan gebeuren. Daarom heeft de Amsterdamse driehoek zaterdag besproken of de aanslagen ook consequenties hebben voor Amsterdam. Voor dit moment is dat niet het geval. Het dreigingsniveau in Nederland is al enige tijd substantieel. Amsterdam heeft daarom ook al sinds langere tijd maatregelen getroffen, zichtbaar en onzichtbaar. Over de aard of omvang van deze maatregelen doet de driehoek geen mededelingen. 

Politie extra alert

Als gevolg van de recente aanslagen is de politie extra alert, maar het beeld in Amsterdam is rustig. Dat geldt ook voor de noodopvanglocaties, waar op dit moment ongeveer 1500 mensen worden opgevangen.

Lees alles over:
Provincie: