maandag, 16. november 2015 - 9:29 Update: 17-11-2019 11:12

Vereniging Eigen Huis twijfelt aan cijfers NAM

Groningen

Vereniging Eigen Huis heeft grote twijfels over het aantal afgehandelde complexe gevallen van aardbevingsschade door de NAM. Uit een peiling van de vereniging onder ruim 5.700 leden uit het Groningse bevingsgebied, blijkt dat de aardgasproducent de zaken mogelijk rooskleuriger voorstelt dan ze zijn.

Minister Kamp van Economische Zaken beloofde de Tweede Kamer dat de NAM alle complexe schadedossiers voor de jaarwisseling zou hebben afgesloten. In oktober wachtten nog 58 gevallen volgens de NAM op een oplossing. Vereniging Eigen Huis komt na de peiling onder leden de regio op een veel groter aantal: 226. Ongeveer 10 % van de Groningers is lid van de vereniging. Het totale aantal onopgeloste schades is daarom waarschijnlijk nog veel groter.

Sinds dit jaar moeten alle aardbevingsschades worden gemeld bij het Centrum vOnoor Veilig Wonen (CVW). Oudere meldingen blijven de verantwoordelijkheid van de NAM. De aardgasproducent sluit eenzijdig veel lopende schadedossiers of schuift ze door naar het CVW. Zo blijft onduidelijk hoeveel schadegevallen voor de deadline van 1 januari 2016 echt tot tevredenheid zijn afgehandeld.

Vereniging Eigen Huis wil dat de Tweede Kamer aandringt op de werkelijke cijfers over het aantal Groningers dat wacht op de afwikkeling van de aardbevingsschade aan hun woning. Volgens de vereniging goochelt de NAM met de aantallen door een geheel eigen definitie te hanteren van complexe schades en het herstel ervan.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: