maandag, 16. november 2015 - 20:00 Update: 17-11-2015 9:05

Nederland wacht volgens KNMI nat voorjaar

Nederland krijgt nat voorjaar
Foto: fbf
De Bilt

Volgens El Niño-expert bij het KNMI, Geert Jan van Oldenborgh, krijgt Nederland met een nat voorjaar te maken. Dat komt door het effect van El Niño.

El Niño is dit jaar zoals verwacht zeer sterk geworden. Hij is vergelijkbaar met de grootste El Niño’s die de afgelopen anderhalve eeuw gemeten zijn. 

Door het voorspellen van El Niño kunnen er seizoensverwachtingen voor het gemiddelde weer in die streken worden opgesteld. De afgelopen maanden zorgde El Niño voor grote droogte in Indonesië ten zuiden van de evenaar. Die droogte is sinds begin november voorbij. In de komende maanden wordt het juist ten noorden ven de evenaar droog, vooral op de Filippijnen. De effecten aan de westkust van Zuid-Amerika, in Ecuador en het noorden van Peru vallen dit jaar mee vergeleken met 1997/1998, omdat de piek van de opwarming deze keer niet langs de kust ligt maar juist veel verder op de Stille Oceaan.

Koeler en meer regen in Mexico

Voor de komende winter wordt zachter weer verwacht in Canada, maar juist koeler en natter weer in het zuiden van de Verenigde Staten en noordelijk Mexico. Het is nog niet zeker of de regens ook Californië zullen bereiken. Het noorden van Zuid-Amerika en Aruba, Curaçao en Bonaire blijven waarschijnlijk droger dan normaal de komende maanden.

Nederland krijgt nat voorjaar

In Nederland is volgens het KNMI juist een verhoogde kans op een nat voorjaar. In maart–mei 1878, 1983 als 1998 viel veel meer neerslag dan gewoonlijk. De kans is dus redelijk groot dat dit in 2016 weer het geval zal zijn. De kans op een nat voorjaar (meer dan 169 mm regen) wordt geschat op zo’n 70 procent en de kans op een normaal voorjaar (129–169 mm regen) op 25 procent. De kans dat het voorjaar droog zal zijn, is op basis van het verleden weer klein, ongeveer 5 procent.

Provincie:
Tag(s):