dinsdag, 17. november 2015 - 19:25 Update: 17-11-2015 19:27

Europees geld voor innovaties in Oost-Nederland

Europees geld voor innovaties in Oost-Nederland
Foto: Archief FBF.nl
Arnhem

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) zet een half miljoen euro in voor innovatieprojecten in Gederland en Overijssel. Dit melden de provincies Gelderland en Overijsel dinsdag.

 Het Consortium Sigmascreening BV en ScreenPoint Medical BV ontvangen ruim €300.000 voor de ontwikkeling van beter en minder pijnlijk borstonderzoek. Het Consortium Altena Groep BV en Van Heteren Recreatietechniek BV ontvangen bijna €200.000 voor een draadloos systeem om lekkages op te sporen.

Minder pijn bij borstfoto’s

Het Overijsselse bedrijf Sigmascreening heeft een zogenaamde Mammo-paddle ontwikkeld voor het maken van borstfoto’s. Dit apparaat gebruikt minder druk om een goede foto te maken dan bij traditioneel borstonderzoek. Het project met ScreenPoint Medical uit Nijmegen is een doorontwikkeling van de paddle om verdachte afwijkingen nog beter te herkennen. Zo kunnen er meer betrouwbare uitspraken gedaan worden over de aanwezigheid van borstkanker. De totale kosten van het project bedragen ruim € 900.000.

Draadloze detectie daklekkages

Door een veranderend gebruik van vlakke daken – groendak, energieopwekking, terrasfunctie – komen lekkages vaker voor. Ook zijn lekkages lastig op te sporen en zijn de gevolgen van waterschade meestal ingrijpend. In het project van de Altena Groep en Van Heteren Recreatietechniek wordt een systeem ontwikkeld voor het opsporen van lekkages in vlakke daken. Dit gebeurt door het aanbrengen van draadloze sensoren in de isolatielaag. Wanneer deze detector ontwikkeld is, worden andere toepassingen onderzocht. Denk hierbij aan tunnels, aquaducten en bouwkuipen. De totale kosten van het project bedragen ruim €550.000.

Subsidie voor innovatie

Beide projecten ontvangen de subsidie via het EFRO-programma OP-Oost 2014-2020. Hierbij investeren de EU, het Rijk, Gelderland en Overijssel samen in innovaties en koolstofarme economie in Oost-Nederland. Behalve de subsidie van Europa (€335.690) dragen daarom ook het Rijk (€96.942) en beide provincies samen (€77.302) bij aan de subsidie.

Provincie:
Tag(s):