dinsdag, 17. november 2015 - 20:16 Update: 17-11-2015 22:31

69-jarige bewoner woning Breda weer vrijgelaten, geen explosieven in woning

Toch geen explosieven in woning Breda, 69-jarige bewoner weer vrijgelaten
Foto: Archief EHF
Breda

De 69-jarige man uit Breda, die verdacht werd van overtreding van de Wet Wapens en Munitie, is dinsdagmiddag in vrijheid gesteld. 'Het aangetroffen materiaal in zijn woning bleek niet explosief te zijn', meldt de politie dinsdagavond.

Zwaargewonde na explosie 

Op woensdagavond 11 november 2015 raakte een 63-jarige man uit Breda levensgevaarlijk gewond bij een ontploffing op het Thorbeckeplein. Het slachtoffer bevond zich op het moment van de explosie naast een auto. Het ging om een zwaar explosief dat tot ontploffing kwam. De toedracht en omstandigheden waaronder dit kon gebeuren, zijn op dit moment nog niet duidelijk. 

De man liep zware verwondingen op aan zijn armen en benen. Hij ligt zwaar gewond in een ziekenhuis en is tot op heden niet aanspreekbaar geweest. Door de klap van de ontploffing sneuvelden ook diverse ruiten van omliggende woningen en raakten geparkeerde auto’s en straatmeubilair beschadigd. 

Verdacht materiaal

Tijdens de doorzoeking van een woning, waar het slachtoffer kort voor de ontploffing was geweest, stuitte de politie op verdachte materialen. Hiervoor werd de assistentie en de expertise van de Explosieven Opruimings Dienst ingeroepen. De 69-jarige bewoner van het bewuste huis werd gearresteerd. 

De EOD adviseerde de autoriteiten m.b.t. gevaarzetting, de grootte van de afzetting, de te nemen veiligheidsmaatregelen en over de locatie van het onschadelijk maken. Vanzelfsprekend zijn de gebeurtenissen van de avond ervoor daarbij in overweging genomen.

Onschadelijk

Nadat de EOD het verdachte materiaal had gestabiliseerd werd het overgebracht naar een veilige locatie buiten de bebouwde kom van Breda en aldaar onschadelijk gemaakt. Vanwege veiligheidsprotocollen gebeurde dat in aanwezigheid van brandweer en ambulancedienst. 

Geen explosief materiaal

Voorlopig onderzoek heeft aangetoond dat het geen explosief materiaal bleek te zijn. De politie gaat er nog steeds van uit dat het 63-jarige slachtoffer ernstig gewond raakte door een zwaar explosief dat tot ontploffing kwam. Onderzocht wordt onder welke omstandigheden dit kon gebeuren. 

Provincie:
Blik op 112: