woensdag, 18. november 2015 - 13:01 Update: 18-11-2015 16:01

VVN schrikt van toename ernstig verkeersgewonden

Sterke toename van ernstig verkeersgewonden
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Er is een sterke toename van het aantal ernstig verkeersgewonden in Nederland. Veilig Verkeer Nederland (VVN) schrikt ervan dat het aantal zwaargewonden is gestegen van 18.800 in 2013 naar 20.700 in 2014.

Smartphonegebruik

Onderzoek wijst uit dat er de afgelopen jaren vooral een stijging is onder de kwetsbare fietsers. Dat kan verklaard worden door de opkomst van de e-bike of door smartphonegebruik op de fiets.

“Wij hopen dat mensen nu niet gaan denken dat fietsen gevaarlijk is; we willen juist dat mensen zoveel mogelijk blijven fietsen en zo lang mogelijk mobiel blijven. Dit is belangrijk voor fiets- en verkeerservaring en de kans op een ongeluk is vele malen kleiner als je dat vaak doet. Bovendien is het gezond. Wellicht kan er in de infrastructuur en met name in de 30- en 50-kilometer gebieden waar de meeste ongelukken voorkomen, meer rekening worden gehouden met fietsers en e-bikers”, aldus VVN-directeur Felix Cohen.

Veilig Verkeer Nederland zit er bovenop. De VVN Opfriscursus die nu vooral gericht is op automobilisten gaan wij ook voor fietsers aanbieden. De plaatselijke VVN-afdelingen bieden al e-bike trainingen en fietscursussen. De frequentie daarvan willen wij verhogen. Daarom willen wij met aanbieders van e-bikes praten om na te gaan of we mensen die een nieuwe e-bike aanschaffen zo’n training kunnen aanbieden. Voor de hoogste groepen van de basisschool komen wij, zoals eerder aangekondigd, met verkeerslessen over het gebruik van de smartphone.

Provincie:
Blik op 112: