woensdag, 18. november 2015 - 14:16 Update: 18-11-2015 15:20

Eye vindt kleurenfilm uit 1961 van Louis van Gasteren

Eye vindt kleurenfilm uit 1961 van Louis van Gasteren
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Er zijn unieke filmopnames gevonden in de collectie van EYE van de legendarische tentoonstelling Bewogen beweging die in 1961 door onder andere Jean Tinguely werd georganiseerd in het Stedelijk Museum Amsterdam. Dit meldt het filmmuseum Eye woensdag.

Louis van Gasteren

De kleurenopnames werden door regisseur en beeldend kunstenaar Louis van Gasteren (93) gemaakt in het kader van een niet voltooid filmproject getiteld Mach N. Het Stedelijk en EYE maken nu in samenwerking met Louis van Gasteren de beelden weer vertoonbaar.

Van Gasteren is blij met het in de depots van EYE opgedoken filmmateriaal en werkt de komende weken aan een montage waarbij hij het beeld combineert met de geluidsopnames die hij in die tijd maakte. Voor deze gelegenheid heeft EYE het filmmateriaal gedigitaliseerd en aan van Gasteren beschikbaar gesteld.

Bewogen beweging

De legendarische tentoonstelling Bewogen beweging bestond uit maar liefst 222 werken van 72 kunstenaars en geldt tot op de dag van vandaag als een van de meest dynamische  tentoonstellingen ooit in het Stedelijk georganiseerd. Bewogen beweging gaf een gedegen overzicht van kunst waarin beweging, aangedreven door machines of veroorzaakt door aanrakingen van het publiek, centraal stond. 

De radicale speelsheid en interactiviteit van de getoonde werken konden de critici niet bekoren, maar het publiek kwam in grote getale: de tentoonstelling trok in vijf weken tijd zo’n 50.000 bezoekers.

Kinetische kunst

Het Stedelijk Museum had al een filmopname van de tentoonstelling, gemaakt door experimenteel en avant-gardistisch fotograaf en filmmaker Ed van der Elsken (1925-1990), maar dit betreft een geluidloze zwart-wit film. Van Gasterens opnames  zijn een unieke en belangrijke toevoeging omdat het een kleurenfilm met geluid betreft.