woensdag, 18. november 2015 - 15:29 Update: 18-11-2015 15:48

EU gaat verkoop semi-automatische wapens beperken

EU gaat verkoop semi-automatische wapens beperken
Foto: SXC
Den Haag

De Europese Commissie heeft woensdag een pakket maatregelen genomen om het moeilijker te maken om vuurwapens te verwerven in de Europese Unie, gemakkelijker legaal gehouden vuurwapens te kunnen volgen, versterking van de samenwerking tussen de lidstaten en ervoor te zorgen dat gedeactiveerde vuurwapens voorgoed onbruikbaar worden gemaakt. Dit meldt de EU woensdagmiddag.

Het pakket maatregelen op vuurwapens dat door het college van commissarissen vandaag is goedgekeurd, bevat een herziening van de richtlijn vuurwapens om de controle op de verwerving en het bezit van vuurwapens aan te scherpen en een verordening inzake gemeenschappelijke minimumnormen voor deactivering van vuurwapens. De Commissie heeft ook aangekondigd dat zij een actieplan tegen de illegale handel in wapens en explosieven aan het voorbereiden is.

Oorspronkelijk waren de plannen al gepresenteerd in de Europese veiligheidsstrategie Agenda in april 2015 maar zijn ze nu versneld aangenomen in het licht van de recente gebeurtenissen in Parijs.

Juncker

Voorzitter Juncker zei: "De recente terreur aanslagen op de Europese bevolking en hun waarden die werden gecoördineerd over de grenzen heen, laten zien dat we moeten samenwerken om deze bedreigingen te weerstaan zoals in het voorstel van vandaag, die gezamenlijk door de commissarissen Bieńkowska en Avramopoulos zijn voorbereid en zullen ons helpen om de dreiging van wapens die in handen zijn van terroristen aan te pakken".