donderdag, 19. november 2015 - 8:55 Update: 19-11-2015 9:58

Spaanse justitie heropent zaak Romano van der Dussen

Spaanse justitie heropent zaak Romano van der Dussen
Foto: SXC
Oudkarspel

De Spaanse justitie heropent de zaak van de gevangen Oudkarspelaar Romano van der Dussen. De Nederlander zit al twaalf jaar in een Spaanse gevangenis.

Dit heeft zijn Nederlandse advocaat Rachel Imamkhan aan de NOS laten weten. Zij ontving de informatie van het Spaanse hof.  Van der Dussen, die mogelijk al jaren onschuldig vastzit in Spanje, werd veroordeeld voor beroving en gewelddadige poging tot verkrachting van drie vrouwen. Eén van die drie vrouwen zou ook daadwerkelijk zijn verkracht. De misdaden zijn in de Zuid-Spaanse plaats Fuengirola gepleegd. In die tijd woonde Van der Dussen in Spanje, zo schrijft de NOS. 

Inmiddels heeft een andere man, een Brit, bekend dat hij betrokken is bij deze zaak. Het dna-materiaal dat bij een van de drie vrouwen werd gevonden, bleek van deze Brit te zijn. Hij zit moment in een Engelse gevangenis voor moord en verkrachting. De Nederlandse advocaat van Van der Dussen heeft de Brit opgezocht in de cel en hem een document laten tekenen waarin hij zijn betrokkenheid toegeeft, zo meldt de omroep. Op basis van de nieuwe informatie dient de advocaat een herzieningsverzoek in.

Echter, de herziening geldt dus één van de drie zaken. De Spaanse advocaat van Van der Dussen, Silverio García Sierra, moet nu het Spaanse hof ervan overtuigen dat ook de twee andere zaken heropend moeten worden. Maar omdat de rechter er altijd vanuit ging dat er in alle drie de zaken één dader moet zijn geweest, hoopt de verdediging dat dit ook nu zo zal zijn.