donderdag, 19. november 2015 - 10:36 Update: 19-11-2015 18:48

'1500 extra agenten nodig om veiligheidscrisis te voorkomen'

Politiebond ACP wil 1500 extra agenten voor strijd tegen terreur
Foto: Archief FBF.nl
Leusden

Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, heeft op BNR-radio gezegd dat er in Nederland direct 1500 extra agenten bij moeten komen om een veiligheidscrisis te voorkomen. Ook zouden de agenten op korte termijn zwaardere wapens moeten krijgen.

De bond pleit daarnaast voor 500 extra rechercheurs en ondersteunende medewerkers. In totaal gaat het dus om 2000 extra politiemensen. Aanleiding voor het verzoek zijn de aanslagen in Parijs. Dit meldt BNR-radio donderdag.

Met de huidige capaciteit en bewapening zijn volgens de de bond agenten niet in staat  terreur het hoofd te bieden. Van de Kamp op BNR: 'Die 1500 is een minimum. En dan gaat het alleen om 'blauwe' collega's. Want wij zien dat dit zoveel capaciteit kost dat het ten koste gaat van andere politietaken die nu allemaal blijven liggen en dat er extreem veel uren gedraaid moeten worden. En dat brengt ook risico's met zich mee. Dat kan op de lange termijn ook niet.'

'Een aanslag zoals in Parijs is ook van invloed op het politiewerk in Nederland', aldus ACP-voorzitter Van de Kamp. Hij vindt daarom dat de bezuinigingen van een half miljard euro teruggedraaid moeten worden en dat politiemensen met spoed zwaardere wapens moeten krijgen. Het geld voor de extra agenten en zwaardere bewapening moet volgens de ACP komen van de belastingmeevaller van 5 miljard euro.

Minister Van der Steur wil dat de politie de komende vijf jaar bezuinigt op opleidingen en meldkamers. Ook moet personeel sneller vertrekken omdat er volgens het ministerie nog altijd te veel agenten in dienst zijn.

 

Provincie:
Blik op 112: