donderdag, 19. november 2015 - 20:26 Update: 20-11-2015 21:00

'Overvolle treinen volgend jaar mogelijk nog voller'

Treinen volgend jaar nog voller, Dijksma eist noodplan van de NS
Foto: Archief EHF
Utrecht

Volgend jaar zullen de nu al overvolle treinen zo mogelijk nog voller zijn. Dat komt omdat er volgend jaar een tekort aan treinen zal zijn.

Dat tekort ontstaat doordat de NS niet op tijd nieuwe treinen heeft besteld om verouderd materieel te vervangen. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur heeft inmiddels de Tweede Kamer gewaarschuwd voor het tekort. Dit melden verschillende media donderdag. De NS moet van de staatssecretaris nu alles uit de kast gaan halen om het dreigend tekort aan treinen aan te pakken. Dit heeft de staatssecretaris in de eerste gesprekken met de NS-top laten weten.

Het gaat om enkele tientallen gele Mat 64-treinen die uit de dienstregeling zullen verdwijnen. Ze zijn zo'n 50 jaar oud en niet meer veilig.Ook zijn er voor deze treinen geen reserveonderdelen meer voor handen. Maar doordat deze treinen, die ook wel 'apekoppen' worden genoemd, worden geschrapt gaan zo'n 5000 zitplaatsen verloren. Pas tegen het einde van 2016 zullen er nieuwe treinen beschikbaar zijn.

Het gevolge hiervan zal zijn dat treinreizen volgend jaar waarschijnlijk geen pretje zal zijn. En vooral in de spits zal de reiziger vaker moeten staan. Hoe het noodplan van de NS er uit gaat zien en wanneer dit klaar is, is nog niet duidelijk. Mogelijk huurt de NS extra materieel in uit het buitenland.