donderdag, 19. november 2015 - 21:44 Update: 19-11-2015 22:09

Actievoerders van de sociale werkvoorziening opgepakt en weer vrijgelaten

Actievoerders van de sociale werkvoorziening opgepakt en weer vrijgelaten
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De politie heeft zo’n dertig medewerkers uit de sociale werkvoorziening opgepakt. De FNV'ers voerden vanmiddag actie in het gebouw van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Den Haag en wilden niet weg voordat de VNG goede afspraken zou maken over een nieuwe cao.

De 23 opgepakte medewerkers van de sociale werkvoorziening (sw) mochten donderdagavond weer naar huis, zo schrijft het AD. De medewerkers werden aangehouden, omdat ze het gebouw van de VNG in Den Haag bezet hielden. De bezetting was op initiatief van FNV Overheid. Die voerden met enkele duizenden in de sociale werkvoorziening actie op het Malieveld, omdat ze meer koopkracht en werkzekerheid willen.

Peter Wiechmann, cao -onderhandelaar FNV Overheid, over het oppakken van de actievoerders: 'Het is ongehoord dat deze dappere en kwetsbare mensen zijn opgepakt. In plaats dat de VNG nu na vijf jaar nullijn eens goede afspraken maakt voor deze werknemers, worden zij door de politie afgevoerd. De sociale werkvoorziening verdient een cao, niet de cel.'

Een woordvoerder van de bond zegt tegen de krant dat de bezetting eerst in goede sfeer verliep. Pas nadat er werd geweigerd om een delegatie van de actievoerders mee te laten praten op het ministerie van Sociale Zaken, wilden ze de actie door laten gaan.

Er was naar aanleiding van het slepende cao-conflict donderdagavond overleg tussen FNV, VNG en het ministerie van Sociale Zaken. De sw-medewerkers die werden opgepakt wilden hier graag bij zijn, maar maar die kans is hen nu ontnomen, aldus FNV Overheid.