vrijdag, 20. november 2015 - 19:11 Update: 20-11-2015 21:05

Nederland heeft zijn AAA-status weer terug

Kredietbeoordelaar Standard en Poor's geeft Nederland AAA-status terug
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Nederland heeft zijn AAA-status weer terug!

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft Nederland zijn AAA-beoordeling weer teruggegeven, nadat die status ons in 2013 was ontnomen. Het is de hoogst haalbare beoordeling van kredietwaardigheid. S&P geeft Nederland deze verhoging omdat ze weer positief zijn over de economische vooruitzichten en verwachtingen voor Nederland op de middellange termijn. De kredietbeoordelaar verwacht dat de Nederlandse economie de komende drie jaar met ongeveer 2 procent groeit. Dit melden verschillende media vrijdag.

Een hogere kredietbeoordeling kan het goedkoper maken voor een land om geld  te lenen op de financiële markten. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) reageert verheugd in de media: 'Dit is uiteraard goed nieuws. Bij alle grote kredietbeoordelaars heeft Nederland nu weer de triple A-status. Dit is het resultaat van hard werken om de Nederlandse economie sterker te maken en de begroting op orde te brengen.'

Nederland had van S&P in november 2013 de AA+ status gekregen. Dat was één stap onder de hoogst haalbare beoordeling van AAA of  Triple A. Overigens behield Nederland bij de twee andere toonaangevende kredietbeoordelaars Moody's en Fitch in de afgelopen jaren wel de hoogste status.

Categorie:
Tag(s):