vrijdag, 20. november 2015 - 21:08 Update: 21-11-2015 21:08

'Verzekeraar UMC moet recordbedrag aan smartengeld betalen na fatale medische misser'

'UMC betaalt recordbedrag aan smartengeld na fatale medische misser'
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Een vrouw die slachtoffer is geworden van een fatale medische fout krijgt van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) een flinke schadevergoeding.

Eerst was sprake dat het om een bedrag van 350.000  euro aan schadevergoeding zou gaan, maar de advocaat van de vrouw heeft aan RTV Utrecht laten weten dat het om ruim een half miljoen gaat. Het is het hoogste bedrag aan smartengeld dat ooit in Nederland is betaald.

Het 55-jarige slachtoffer bleef twee jaar lang onwetend over haar kanker, hoewel de labuitslag hierover al die tijd in haar dossier zat. Dit maakte nrc.next vrijdag bekend. De vrouw werd in 2011 getest op baarmoederhalskanker, zonder dat ze daar van in kennis werd gesteld. De test toonde kwaadaardige cellen aan, maar door een fout belandde de uitslag ongelezen in haar dossier. Een wetenschapper ontdekte dit twee jaar later bij toeval. Nu blijkt de vrouw ongeneeslijk ziek te zijn.

De advocaat van de vrouw, August Van, zegt dat de vrouw in totaal 545.000 euro krijgt van de verzekeraar van het UMC. Daarvan is 192.000 euro voor haar echtgenoot na haar overlijden. Zo'n 16.000 euro moet de kosten dekken die de patiënt heeft gemaakt als gevolg van de te late diagnose  Het gaat dan onder meer om medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp en inkomstenderving..In het resterende bedrag van 337.000 euro is een deel smartengeld opgenomen. Het overige deel is voor immateriële schade.

Volgens advocaat August Van is zijn cliënte geraakt door de excuses van het UMC, die volgens hem van veel menselijkheid getuigen, aldus RTV Utrecht

Categorie:
Provincie: