vrijdag, 20. november 2015 - 22:08 Update: 20-11-2015 22:12

OM eist gevangenisstraffen voor seksuele uitbuiting van minderjarige

OM eist gevangenisstraffen voor seksuele uitbuiting van minderjarige
Foto: Archief EHF
Arnhem

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft vrijdag 20 november voor de rechtbank in Almelo gevangenisstraffen geëist tegen een man en een vrouw vanwege mensenhandel. De 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 21-jarige vrouw uit Makkum, zouden een 17-jarige meisje gedwongen hebben om voor hen in de prostitutie te werken.

Het 17-jarige meisje uit Enschede is in 2014 bijna een maand vermist geweest. Haar moeder heeft aangifte gedaan van de vermissing. Via een Whatsapp bericht werd de familie van het meisje, enkele weken na de vermissing, gewezen op een site met een advertentie met foto van het meisje. Onderzoek leidde uiteindelijk naar haar verblijfplaats. Op 21 mei 2014 werd zij in een discotheek in Groningen aangetroffen en overgebracht naar een veilige plek.

Uit verder onderzoek is gebleken dat het meisje ongeveer drie weken prostitutie werkzaamheden heeft verricht in Enschede, Kampen en Groningen. Vermoedelijk heeft ze dat in eerste instantie gedaan voor de 33-jarige man. Al het verdiende geld moest ze aan hem afstaan. Later moest ze de werkzaamheden voor de 21-jarige vrouw verrichten. Met haar had het meisje de afspraak dat ze 40% van het verdiende geld af zou staan.

Volgens de officier van justitie zijn beide verdachten strafbaar: “het is zeer verwerpelijk om een minderjarige ertoe te brengen zich beschikbaar te stellen voor de prostitutie en daaraan geld te verdienen. Het ging hier om een kwetsbaar meisje, dat geen schijn van kans had hieraan te ontkomen. Het meisje heeft vooral veel psychische schade opgelopen.”

Het Openbaar Ministerie acht geen andere straf passend dan een gevangenisstraf. Op basis van de duur van de seksuele uitbuiting wordt voor de man een hogere straf geëist dan voor de vrouw.

De man hoorde een gevangenisstraf van 24 maanden tegen zich eisen voor seksuele uitbuiting, onttrekking aan het ouderlijk gezag en het verspreiden van de – als kinderporno aangemerkte - foto van het meisje.

Tegen de vrouw werd 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 9 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, geëist voor seksuele uitbuiting en de verspreiding van de foto.

De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet over veertien dagen uitspraak.