zaterdag, 21. november 2015 - 8:57 Update: 22-11-2015 9:53

Brussel blijft in hoogste staat van paraatheid

Verhoogde terreurdreiging Brussel: alle metrostations blijven dicht
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Brussel

Het dreigingsniveau voor het Brusselse gewest ( dat is alles wat binnen de grote ring van Brussel ligt) is opgetrokken naar vier, het hoogst mogelijke niveau. Dat heeft het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken in België afgelopen nacht laten weten. Niveau vier houdt in dat de dreiging 'ernstig en nabij' is.

Het dreigingsniveau in het hoofdstedelijk gewest werd verhoogd na een nieuwe evaluatie van het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD). Voor de rest blijft in België niveau drie van kracht. Op politiebevel blijven zaterdag in Brussel alle 69 metrostations dicht. Het OCAD raadt mensen in het Brussels gewest aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Aangeraden wordt om plekken waar veel mensen samenkomen zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten te mijden. Het OCAD heeft gevraagd om alle grote evenementen en voetbalwedstrijden van de eerste en tweede klasse te annuleren. Dit melden verschillende media zaterdag.

Zaventem, de luchthaven van Brussel, neemt voorlopig geen extra maatregelen. Vooralsnog verloopt het vliegverkeer daar zaterdag zoals gepland. Zaventem ligt buiten het Brussels gewest en daarom geldt voor de luchthaven nog dreigingsniveau drie. dat heeft de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, laten weten, zo meldt de Vlaamse omroep VRT. De minister wil ook dat er huis-aan-huiscontroles worden ingevoerd in Molenbeek. Dat is volgens hem nodig om jihadisme en radicalisering in de Brusselse deelgemeente aan te pakken. Jambon zegt dat van de 130 naar België teruggekeerde jihadstrijders er 85 in de deelgemeente wonen. 

In Brussel worden verder meer agenten en militairen ingezet. Volgens het crisiscentrum is het onduidelijk hoe lang niveau vier van kracht zal zijn. Naar verwachting zal de Belgische regering zaterdag met meer informatie komen.