zaterdag, 21. november 2015 - 13:52 Update: 25-11-2015 16:43

'Ombudsman overweegt onderzoek naar verdwijnen blauwe envelop Belastingdienst'

'Ombudsman overweegt onderzoek naar verdwijnen blauwe envelop Belastingdienst'
Foto: fbf
Den Haag

De Nationale Ombudsman overweegt een onderzoek te starten naar het verdwijnen van de blauwe envelop van de fiscus.

In de afgelopen weken zijn bij de Ombudsman 300 klachten en signalen binnengekomen, vooral van mensen die niet zo handig zijn met de digitale correspondentie waar de Belastingdienst nu op over wil gaan. Dit schrijft de Telegraaf zaterdag. Een woordvoerder van de Ombudsman in krant: De overheid moet toegankelijk zijn voor iedere burger.' Een speciaal klachtenteam gaat kijken welke actie er nu nodig is.

Als er straks alleen nog digitaal aangifte kan worden gedaan bij de fiscus, is dat vooral voor ouderen een probleem. Volgens Rob Vos van ouderenorganisatie Unie KBO maakt de organisatie zich zorgen over mensen die digitaal niet goed onderlegd zijn en daarom steeds verder achterop raken. Hij vindt dat er een vangnet moet blijven voor deze mensen. Tot nu toe zijn er al ruim 700 bezorgde en verontruste reacties binnengekomen bij het gezamenlijke meldpunt van de drie ouderenorganisaties.

Vorige maand werd bekend dat de fiscus in 2017 wil overstappen naar volledig digitaal berichtenverkeer met burgers en bedrijven. Nu verstuurt de Belastingdienst nog zo'n 150 miljoen blauwe enveloppen per jaar. Dat komt neer op ongeveer een vrachtwagen vol per dag.