zaterdag, 21. november 2015 - 14:06 Update: 21-11-2015 17:58

FNV adviseert Achmea-verzekerden in Utrecht, Zwolle, Ommen en Hardenberg andere verzekeraar te zoeken

wijkzorg
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

FNV Zorg & Welzijn adviseert zaterdag Achmea-verzekerden in Utrecht, Zwolle, Ommen en Hardenberg over te stappen naar een andere zorgverzekeraar als zij hun vertrouwde verpleegkundige willen behouden.

Zorgverzekeraar Achmea Zilveren Kruis is in deze steden een omstreden experiment met de wijkverpleging begonnen en wijst één zorgorganisatie per wijk aan. Zorgaanbieders die niet door Achmea in de arm zijn genomen, krijgen maar 75% van de zorg vergoed en worden zo gedwongen de wijk te verlaten. Veel ouderen zullen daardoor hun vertrouwde verpleegkundige verliezen.

Dictaat 

Cor de Beurs, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Zilveren Kruis Achmea legt een dictaat op in de wijkverpleging. Verzekerden hebben geen enkele keuzevrijheid meer en het gaat ten koste van de kwaliteit van zorg. Dat willen we gewoon echt niet.’ FNV Zorg & Welzijn voorziet in de wijkverpleging forse ontslagrondes als Achmea en andere zorgverzekeraars deze dictaten uitbreiden in de rest van Nederland. De vakbond adviseert mensen die de dupe zijn over te stappen naar een andere verzekeraar als zij hun vertrouwde verpleegkundige willen behouden.

Actie

Vorige maand voerde FNV Zorg & Welzijn actie tegen het wijkverplegingsexperiment bij het kantoor van Zilveren Kruis Achmea in Leiden. Ook huisartsen en het landelijk platform van clientenraden, LOC, keren zich tegen de plannen van Achmea. Vorige maand publiceerde de koepel van Utrechtse huisartsen een open brief waarin zij de verzekeraar oproepen te stoppen met het experiment.