maandag, 23. november 2015 - 14:59 Update: 23-11-2015 15:09

Rechtbank acht bedrijf schuldig aan dood van twee medewerkers

Rechtbank acht bedrijf schuldig aan dood van twee medewerkers
Foto: Archief EHF
Den Bosch/Helmond

Het Helmondse bedrijf, waar op 13 augustus 2014 twee medewerkers kwamen te overlijden als gevolg van een bedrijfsongeval, heeft maandag een boete opgelegd gekregen van de rechtbank Den Bosch van in totaal 150.000 euro, waarvan 75.000 euro voorwaardelijk. Dit meldt de rechtbank maandagmiddag.

Argongas

Volgens de rechtbank is het bedrijf schuldig aan het overlijden van 2 werknemers en handelde het in strijd met wettelijke regels rond arbeidsomstandigheden. De twee medewerkers raakten bij het arbeidsongeval bij een bedrijf in Helmond zodanig gewond dat zij aan de gevolgen daarvan zijn overleden. De medewerkers werden buiten bewustzijn aangetroffen in een reactorvat dat gevuld was met argongas.

De rechtbank is van oordeel dat de dood van de slachtoffers aan de schuld van het bedrijf is te wijten. Het bedrijf had op de hoogte moeten zijn van de gevaren die zich in het reactorvat zouden kunnen voordoen en had ter voorkoming hiervan afdoende maatregelen moeten nemen. Zij is hierin in ernstige mate tekort geschoten. 

Door op een dergelijke wijze om te gaan met de veiligheid van de werknemers heeft het bedrijf naar het oordeel van de rechtbank zeer onvoorzichtig, onachtzaam en onzorgvuldig gehandeld. De rechtbank stelt eveneens vast dat het bedrijf in strijd heeft gehandeld met de voorschriften van de Arbeidsomstandighedenwet en het Arbeidsomstandighedenbesluit. De rechtbank is van oordeel dat dit deels opzettelijk is geweest.