dinsdag, 24. november 2015 - 9:29 Update: 24-11-2015 16:41

Amsterdam start pilot: gratis naar dierenarts voor minima

dierenarts geïnjecteerd met een narcosemiddel
Foto: Archief bon
Amsterdam

Vanaf januari 2016 kunnen stadspashouders met een ziek huisdier gratis naar de dierenarts. Het komt regelmatig voor dat Amsterdammers met een laag inkomen door geldgebrek pas in een laat stadium hulp inroepen voor hun zieke huisdier.

In sommige gevallen gebeurt dit zelfs helemaal niet. De gemeente Amsterdam start daarom de pilot ADAM regeling ‘Amsterdamse Dierenhulp Aan Minima’ in het belang van het welzijn van dieren. Met de pilot kunnen stadspashouders een consult betalen met een voucher van de gemeente.

De pilot loopt van januari tot september 2015 en daar is 400.000,- euro voor gereserveerd. Laurens Ivens, wethouder Dierenwelzijn: ‘We willen voorkomen dat huisdieren onnodig lijden doordat de eigenaar niet de juiste zorg aan zijn huisdier kan verlenen door onvoldoende financiële middelen. In de praktijk zie je dat mensen hun dieren dumpen of er afstand van doen vanwege hoge medische kosten. Daarom start de gemeente met deze pilot om de financiële drempel voor minima te verlagen zodat ze naar de dierenarts kunnen gaan.’