dinsdag, 24. november 2015 - 11:02 Update: 25-11-2015 9:07

Russisch gevechtsvliegtuig door Turkije neergeschoten

Turken halen Russisch gevechtsvliegtuig neer
Yamadi

In Turkije hebben Turkse F16's bij de Syrische grens een Russisch gevechtsvliegtuig neergeschoten. Het Rusische toestel zou het Turkse luchtruim zijn binnengevlogen.

De Russen ontkennen dinsdagochtend dat hun toestel het Turkse luchtruim was binnengevlogen. Volgens Moskou vloog het neergeschoten toestel zijn hele vlucht boven Syrië.

Brandende brokstukken van het toestel zouden terecht zijn gekomen in de omgeving van het dorp Yamadi. Dat is zo'n 40 kilometer verwijderd van de Syrische havenstad Latakia. Een piloot zou zichzelf hebben weten te bevrijden met een schietstoel. Beide piloten zouden het niet hebben overleefd. CNN Turkije heeft een kaart getwitterd met vluchtgegevens van het Russische toestel. Daarop zou te zien zijn dat de straaljager wel degelijk boven Turkije heeft gevlogen. 

Op Haberturk TV zijn beelden te zien hoe het Russische toestel brandend neerkomt en een van de piloten aan hun parachute in een dal neerdaalt. Het is volgens de Turkse regering niet de eerste keer dat de Russen hun luchtruim schonden. Eerder schoten de Turken al een Russische drone uit de lucht. 

Reactie Poetin:

De Russische president Vladimir Poetin heeft furieus gereageerd op het neerschieten door Turkije van een Russisch gevechtstoestel in het grensgebied tussen Turkije en Syrie. 'Een mes in de rug door handlangers van terroristen', noemde Poetin het incident.

Lees alles over:
Categorie: