dinsdag, 24. november 2015 - 15:44 Update: 24-11-2015 20:14

Broers na doodslag met beroving en dubbele moord 30 jaar cel in

30 jaar cel voor moordende broers uit Hoogeveen
Foto: SXC
Hoogeveen

De twee broers, die er van worden verdacht dat zij in november 2012 de heer Smit op het Dwingelderveld om het leven hebben gebracht en in juli 2013 het echtpaar Veenendaal te Exloo, hebben dinsdag van de rechtbank 30 jaar celstraf opgelegd gekregen. Dit meldt de rechtbank Assene dinsdag.

De rechtbank veroordeelt de oudste broer tot een gevangenisstraf van 30 jaar met tbs. De jongste broer wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. De rechtbank acht doodslag met beroving van de heer Smit bewezen voor de oudste broer. Bij de jongere broer is opzet op de dood van Smit niet bewezen geacht. Beide broers zijn veroordeeld voor moord op het echtpaar Veenendaal. Zij handelden met voorbedachte raad toen zij het echtpaar doden.

De oudste broer is volledig toerekeningsvatbaar geacht, omdat hij anders had moeten en kunnen handelen. De rechtbank ziet hem als initiatiefnemer van de misdrijven. Hoewel de jongere broer enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is en zijn rol kleiner is dan die van zijn broer, legt de rechtbank ook aan hem een gevangenisstraf op van dertig jaar. De ernst van de feiten laten naar het oordeel van de rechtbank een lagere straf niet toe. Aan hem wordt geen verdere maatregel opgelegd.

Provincie: