dinsdag, 24. november 2015 - 18:24 Update: 24-11-2015 18:31

Celstraffen geëist voor diefstal en drogeren slachtoffers homodatingcircuit

Celstraffen geeist voor diefstal en drogeren slachtoffers homodatingcircuitF
Foto: Archief EHF
Arnhem/Apeldoorn

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft dinsdag gevangenisstraffen van 16 en 4,5 jaar geëist tegen twee mannen die verdacht worden van het op geraffineerde wijze bestelen van hun slachtoffers in het homodatingcircuit. Dit meldt het OM dinsdag.

Een 43-jarige man uit Zoetermeer en een 36-jarige man uit Bussum worden ervan verdacht te hebben samengewerkt door eerst via datingsites contact te leggen met homoseksuele mannen. Tijdens een date werd door één van de verdachten de pincode afgekeken en de pinpas gestolen. 

In enkele gevallen werden ook huissleutels of andere goederen uit de woning gestolen. Hierna verbraken de verdachten het contact en werd er geld van de rekening van de slachtoffers gehaald. In een aantal gevallen gaat het om tienduizenden euro's. Meerdere slachtoffers zijn gedrogeerd met scopolamine. 

Slachtoffer overleden

Het onderzoek in Oost-Nederland werd gestart nadat een 60-jarige man uit Apeldoorn in mei 2014 dood in zijn woning werd aangetroffen. Na zijn dood, waarbij in eerste instantie een natuurlijk overlijden werd vastgesteld, meldde de familie dat de pinpas van de man verdwenen was en er na zijn overlijden mee gepind was. 

Werkwijze 

Er werd sectie verricht en ondertussen stelde de politie een onderzoek in naar de diefstal van de pinpas. In dit onderzoek bleek dat er meer vergelijkbare zaken waren. Daarop is een rechercheteam geformeerd dat de gebruikte werkwijze verder onderzocht en gaandeweg een verdachte in beeld kreeg. 

Nadat deze verdachte werd herkend op beelden die de politie toonde op RTV Noord-Holland, kwam het onderzoek in een stroomversnelling en zijn beide verdachten in juli aangehouden. In de woning van een van de verdachten werden na zijn aanhouding duizenden xtc-pillen aangetroffen. De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet over veertien dagen uitspraak.

Provincie: