dinsdag, 24. november 2015 - 20:04 Update: 24-11-2015 21:44

Scheepvaartverkeer Noordzee verlost van wrak gezonken Baltic Ace

Scheepvaartverkeer Noordzee verlost van wrak gezonken Baltic Ace
Foto: Rijkswaterstaat
Goeree Overflakkee

Dinsdag hebben Rijkswaterstaat en de Kustwacht de vaarweg voor het scheepvaartverkeer aan de kust op de Noordzee vrijgegeven op de plek waar op 5 december 2013 het autotransportschip Baltic Ace na een aanvaring was gezonken.

'Het wrak van het gezonken autotransportschip Baltic Ace is volledig van de Noordzeebodem verwijderd.. Schepen richting Rotterdam kunnen weer ongehinderd en veilig gebruik maken van de druk bevaren scheepvaartroute. De berging van het wrak duurde twee zomers', meldt Rijkswaterstaat dinsdag.

Ontmantelen en recyclen

De berging, uitgevoerd door bergingscombinatie Boskalis Nederland BV/Mammoet Salvage B.V., is volgens planning verlopen. Met het schoon opleveren van de zeebodem is de berging op zee ruim binnen de gestelde deadline van 31 december 2015 afgerond. Het ontmantelen en recyclen van de wrakdelen en autowrakken in Vlaardingen neemt nog enkele maanden in beslag. 

Achtergrond

Op 5 december 2012 zonk het autotransportschip Baltic Ace op de Noordzee na een aanvaring met een containerschip. Het wrak lag zo’n 65 kilometer uit de kust van Goeree-Overflakkee, midden in een van de drukst bevaren internationale scheepvaartroutes. Daarnaast vormden de auto’s en de olie aan boord van het wrak een risico voor het milieu. Het wrak is daarom in zijn geheel geborgen. Alle milieurisico’s zijn daarmee weggenomen.