woensdag, 25. november 2015 - 8:24 Update: 25-11-2015 15:59

Dijkhof: 'Criminele asielzoekers sneller het land uitgezet'

Criminele immigrant verliest sneller recht op verblijf
Foto: VVD
Den Haag

Binnekort zal aan asielzoekers die een misdrijf hebben begaan sneller een verblijfsvergunning worden geweigerd. En immigranten die al een verblijfsvergunning hebben, maar de wet overtreden, zullen sneller hun verblijfsvergunning kwijtraken.

Dit schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhof woensdag in een brief aan de Tweede Kamer, zo melden verschillende media woensdag.

Bij een asielzoeker die zes maanden gevangenisstraf of meer krijgt, bijvoorbeeld voor misdrijven als openlijke geweldpleging, overvallen of insluiping, kan de verblijfsvergunning worden ingetrokken of geweigerd. Nu ligt die grens nog bij anderhalf jaar. Asielzoekers die ernstiger delicten plegen komen sneller in de problemen. Wanneer een rechter een asielzoeker minimaal 10 maanden cel oplegt voor zware mishandelingen, zoals handel in kinderporno, ramkraken of handel in harddrugs, verliest de asielzoeker recht op verblijf. Dat gebeurt nu nog bij een veroordeling van 24 maanden of meer.

Dijkhof vindt het ontoelaatbaar om iemand asiel  te geven die zich aan ernstige feiten schuldig heeft gemaakt. Daarnaast wordt het mogelijk om de straf van meerder veroordelingen bij elkaar op te tellen en zo tot zes maanden te komen. De nieuwe regels gelden ook voor minderjarige asielzoekers als ze onder het volwassenenrecht zijn berecht.