woensdag, 25. november 2015 - 12:12 Update: 25-11-2015 12:25

Verdachten etikettenfraude babymelkpoeder langer vast, vierde verdachte aangehouden

Verdachten etikettenfraude babymelkpoeder langer vast, vierde verdachte aangehouden
Foto: SXC
Rotterdam

Drie verdachten van etikettenfraude bij babymelkpoeder blijven nog zeker 30 dagen vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam dinsdag 24 november beslist.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) hield de verdachten op dinsdag 10 november aan. Een vierde verdachte is maandag 23 november aangehouden door de NVWA-IOD. Hij is in verzekering gesteld voor verhoor en wordt donderdag 26 november voorgeleid aan de rechter-commissaris. Onderzoek naar vingerafdrukken heeft aangetoond dat alle 4 verdachten betrokken zijn bij deze etikettenfraude.

De verdachten plakten vervalste etiketten op blikken 'gewone' babymelkpoeder. Daardoor leek het alsof de voeding geschikt was voor baby's met een koemelkallergie, terwijl dat niet zo was. Als kinderen met een koemelkallergie deze melk drinken, kunnen ze juist een ernstige allergische reactie krijgen.

De NVWA heeft onder leiding van het Functioneel Parket uitgebreid onderzoek gedaan naar deze fraude. Bij verschillende doorzoekingen hebben rechercheurs van de NVWA onder meer administratie en digitaal materiaal in beslag genomen. Uit het onderzoek blijkt dat de verdachten zich richtten op handelaren die babymelkpoeder naar China exporteren. De blikken met vervalste etiketten zijn niet te koop geweest via reguliere verkooppunten als winkels en webshops. Uit het onderzoek van de NVWA blijkt verder dat er geen vervalste blikken meer te koop worden aangeboden. Er zijn bij de NVWA geen meldingen bekend over kinderen die ziek zijn geworden door deze voeding.