woensdag, 25. november 2015 - 14:25 Update: 25-11-2015 14:50

Vergelijk waarde terug leveren energie met zonnepanelen

Vergelijk waarde terug leveren energie met zonnepanelen
Foto: Archief EHF
Eindhoven

Stel, je hebt zonnepanelen en zou graag willen weten wie dan de beste energieleverancier is. Dan moet je opeens aan meer denken dan alleen de tarieven voor stroom en gas. U levert immers ook zelf stroom.

Eigenaren van zonnepanelen kunnen zich op dit moment gelukkig prijzen met de salderingsregeling. Dit betekent dat u stroom die opgewekt is op een zonnige dag mag verrekenen met uw verbruik als het donker is. Dat is wel zo prettig. 

Het addertje onder het gras is de extra teruglevering die u met zonnepanelen mogelijkerwijs doet. De extra teruglevering is het verschil tussen uw jaarlijkse verbruik minus uw jaarlijkse zonnepanelen opbrengst. Voor het bepalen van de beste energieleverancier dient u de volgende stappen te doorlopen:

Stap 1: wat is uw jaarlijkse opbrengst van zonnestroom

Als de zonnepanelen langer dan een jaar op uw dak liggen kunt u de opbrengst eenvoudig bepalen. Dat is een kwestie van het uitlezen van de omvormer.  Liggen de zonnepanelen nog niet zolang op uw dak dan kunt u een gemakkelijke rekentool Zonnepanelen-prestatiecheck gebruiken. U kunt dan aan de hand van uw situatie berekenen hoeveel kilowatturen uw zonnepanelen gaan opbrengen.

Stap 2: wat is uw jaarlijkse verbruik

Bepaal uw jaarlijkse verbruik door het aflezen van uw laatste jaarnota.Het verschil tussen de waarde in stap 1 en stap 2 bepaalt hoe u naar een energieleverancier moet zoeken:

Situatie 1: uw zonnepanelen brengen meer op dan uw verbruik.

Hierbij leveren uw zonnepanelen in feite stroom terug aan het net. Op dat moment is het van belang om te weten wat de terugleververgoeding van stroom is. De top 4 van energiemaatschappijen die de hoogste teruglevergoedingen hebben zijn: 1. Greenchoice met 0,21 ct per kWh (Volletarief tot 1.000 kWh) 2. Vandebron met 0,105 ct per kWh 3. Qurrent met 0,10 ct per kWh en 4. Eneco met 0,092 ct per kWh.

Situatie 2: uw zonnepanelen brengen minder op dan uw verbruik.

Hierbij hebben uw zonnepanelen een lagere opbrengst dan uzelf verbruikt. De terugleververgoeding van stroom is dan niet relevant. Maak een vergelijking en bereken de prijs van energie op basis van verschillende leveranciers op vastelastenbond.nl. U zult opmerken dat voor u de gasprijs bepaalt welke energieleverancier het meest gunstig is. Voor u zal het minder relevant zijn of u groene stroom inkoopt. Het overgrote deel van uw stroom is namelijk al groen, uw zonnepanelen hebben immers het werk al gedaan.

Categorie:
Provincie: