woensdag, 25. november 2015 - 17:10 Update: 25-11-2015 20:18

Claudia de Breij krijgt Louis Davidsring van Herman van Veen

Claudia de Breij krijgt van Herman van Veen de Louis Davidsring
Foto: Archief EHF
Den Haag

Woensdagavond zal Herman van Veen na afloop van zijn voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de Davidsring, die hij op datzelfde podium in 1976 kreeg van Wim Kan, overhandigen aan Claudia de Breij. Dit heeft Claudia de Breij woensdag op haar website bekendgemaakt.

De Louis Davidsring (ook wel Davidsring) is de meest prestigieuze Nederlandse onderscheiding op het gebied van kleinkunst. De prijs is in 1948 voor het eerst uitgereikt aan Heintje Davids, die de ring in 1954 doorgaf aan Wim Kan.

Claudia: 'de grootste eer'

Claudia: ‘Ik heb er haast geen woorden voor, dit is enorm voor mij. De grootste eer die ik me kan bedenken. Ik hou van Herman van Veen, ik hou van Wim Kan en ik hou enorm van de historie van ons vak. Deel mogen uitmaken van dit rijtje betekent meer dan ik nu kan zeggen. Ik ben ongelofelijk blij!’

Gedichten

‘Ergens in een verhuisdoos moet nog een boekje liggen met gedichten die ik schreef rond mijn zestiende. Een ervan gaat over mijn toekomstdromen. Hoe een fictieve ‘jij’ me een kus in mijn nek zal geven, zomaar in het voorbijgaan, terwijl ik aan tafel zit te schrijven. En even verderop staat ‘Of de ring die mijn held van zijn held kreeg/ krijgen van mijn held – Claudia, wat is het antwoord op vraag 3?’ Want zo eindigden mijn dagdromen toen. Dat die stille, onwaarschijnlijke wens nu uitkomt is ongelofelijk. Vanavond, op het podium, als ik hem omheb, dan geloof ik het pas denk ik’, aldus de Breij.