woensdag, 25. november 2015 - 18:04 Update: 25-11-2015 20:00

Man (36) uit Sneek bekent 12 brandstichtingen

Aangehouden man (36) uit Sneek bekent 12 brandstichtingen
Foto: EHF
Sneek/Scharnegoutum

De politie heeft in een onderzoek naar branden in Scharnegoutum en Sneek een 36-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van brandstichting.

'Tijdens het verhoor bekende de verdachte dat hij twaalf keer brand had gesticht. De man zit momenteel vast', meldt de politie woensdag.

Toename branden in vuilcontainers

In 2014 en 2015 werd de politie geconfronteerd met een toename van het aantal branden in vuilcontainers in Scharnegoutum en Sneek. Deze containers stonden niet alleen langs de kant van de weg, maar ook tegen woningen en schuurtjes. In een aantal gevallen kon de brandweer nog net voorkomen dat het vuur oversloeg naar de woning.

Er was dan ook sprake van een zeer gevaarlijke situatie. Daarnaast ontstond er ook veel schade. Het schadebedrag loopt in de tienduizenden euro’s.  Uit onderzoek van de politie werd duidelijk dat in al deze gevallen brandstichting de vermoedelijke oorzaak was. 

Aanhouding verdachte

Tijdens het onderzoek naar de branden kwam een 36-jarige inwoner van Sneek in beeld bij de politie. De Sneker werd op 7 november na een brand in een container aan de Looxmastraat op heterdaad betrapt. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Bekentenis

Tijdens de verhoren bekende de man dat hij 12 keer brand had gesticht. Mogelijk dat de man meer branden heeft gesticht, maar daarvoor is onvoldoende bewijs gevonden. De verdachte is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld en hij zit dan ook nog steeds vast.

Getuigen gezocht

In het onderzoek heeft de politie al met veel getuigen gesproken. Maar mogelijk zijn er in Sneek en/of Scharnegoutum nog mensen die informatie hebben over de branden in vuilcontainers. Als u nog niet met de politie heeft gesproken, dan wordt u verzocht om als nog contact op te nemen. 

Provincie:
Blik op 112: