donderdag, 23. april 2015 - 18:20

3 ton voor actieplan schone sport

3 ton voor actieplan schone sport
Foto: Archief EHF
Den Haag

Minister Edith Schippers (Sport) stelt 300.000 euro beschikbaar aan de sport om dit jaar een actieplan voor een schone sport te maken. Dit maakte zij vanmiddag bekend op de dopingfconferentie op Papendal. Schippers organiseerde de conferentie samen met NOC*NSF, de KNWU en de Dopingautoriteit.

'De sport moet schoon zijn. Het moet geen wedstrijd zijn over wie de beste dokter of de beste middeltjes heeft. Ik wil dat de sport heel goed gaat nadenken over een plan om dopinggebruik aan te pakken. Dat geldt voor de topsport, maar ook vanaf de jongste jeugd en in fitnesscentra. Ik stel daar dan het geld tegenover om de plannen uit te voeren,' aldus Schippers.

Onderzoek dopinggebruik

Uit onderzoek van de Dopingautoriteit en de Universiteit Utrecht dat zij vandaag op dezelfde conferentie presenteerden blijkt dat 4,2% van de Nederlandse topsporters met een topsportstatus doping gebruikt. De belangrijkste verandering die sporters zouden willen zien in het anti-dopingbeleid is betere internationale afstemming.

Actieplan

Op de conferentie spraken experts, sporters, beleidsmakers en coaches over manieren om de problemen aan te pakken, zowel nationaal als internationaal. In vijf werksessies werd het probleem van verschillende kanten bekeken. Zo is er onder andere gesproken over preventie, controles, internationale samenwerking en het straffen van dopinggebruik. Ook kwam het gebruik onder recreatiesporters uitgebreid aan de orde. De uitkomsten van de conferentie vormen de basis voor het gezamenlijke actieplan van NOC*NSF, de Dopingautoriteit, Fit!vak de branchevereniging van fitnesscentra en het ministerie van VWS.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):