maandag, 23. maart 2015 - 20:21 Update: 24-03-2015 8:25

'30 Procent ingevoerde auto's heeft teruggedraaide kilometerteller'

foto van kilometerteller | fbf
Foto: fbf
Den Haag

'Tellerfraude, draai er niet voor op. ' Dat is de slogan van de nieuwe campagne van de RDW en de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT).

Doel van de campagne is om voertuigbedrijven ervan bewust te maken dat ook zij slachtoffer van fraude met kilometertellerstanden kunnen worden en dat ze zelf maatregelen kunnen nemen om dit te voorkomen.

Inkoop occasion

De gevolgen van het inkopen van een occasion met teruggedraaide tellerstand kan enorm veel schade aanrichten bij het voertuigbedrijf. De RDW en de VAT waarschuwen voor de gevolgen: 

- De waarde van de auto is lager. Bij verkoop van het voertuig krijgt de auto geen teller-rapport met logische tellerstand.
- De auto heeft een onverwachts onderhoudspatroon. Volgens de tellerstand is een voertuig bijvoorbeeld nog niet toe aan een specifiek onderhoud, terwijl het voertuig dat in de praktijk wel is. Zo kan het gebeuren dat de distributieriem al lang vervangen moet worden terwijl de kilometerstand op de teller aangeeft dat het nog niet zover is.
- Professionele voertuigbedrijven lopen imagoschade op wanneer ze voertuigen met teruggedraaide tellerstand verkopen.

Beter te checken

Autobedrijven wordt geadviseerd om de tellerstand nog beter te checken voordat ze een voertuig inkopen. Dat kan door te controleren of de tellerstand logisch is via het eigen automatiseringssysteem of via de website van de RDW.

Gevolgen tellerfraude aanzienlijk

Tellerfraude kost de samenleving handenvol geld. Naar schatting vijf procent van alle voertuigen heeft een teruggedraaide kilometerteller. Bij importvoertuigen ligt dit aantal naar schatting zelfs rond de 30 procent. De gevolgschade voor bedrijven en consumenten bedraagt meer dan 150 miljoen euro per jaar.

Categorie:
Provincie: