vrijdag, 6. februari 2015 - 21:17

5 jaar cel geëist tegen hoofdverdachte internetoplichting

5 jaar cel geëist tegen hoofdverdachte internetoplichting
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Zwaag

De officier van justitie heeft vandaag 5 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 29-jarige man uit Zwaag. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kan bewezen worden dat hij leiding heeft gegeven aan een organisatie die zich bezighield met grootschalige internetoplichting. De totale schade bedraagt €252.585,70. Daarnaast wordt de man verdacht van het witwassen van de door deze oplichting verkregen gelden.

Van de ruim 2200 personen die tussen februari 2012 en juli 2013 via Marktplaats elektronica (zoals smartphones, tablets, spelcomputers, navigatieapparatuur en mediaspelers) dachten te kopen maar door verdachte werden opgelicht, hebben 1211 personen melding gedaan bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). Uiteindelijk hebben 928 personen aangifte gedaan van oplichting, al deze feiten zijn door het OM aan de hoofdverdachte tenlastegelegd.

In het kader van dit onderzoek staan er gedurende 3 weken in totaal 34 verdachten op zitting bij de rechtbank te Haarlem. Hieronder zijn ook 4 verdachten die niet tot de organisatie van de hoofdverdachte behoren, maar wel worden verdacht van betrokkenheid bij internetoplichting.

Als eerste stond deze week de hoofdverdachte terecht bij de meervoudige kamer van de rechtbank. Voor diezelfde kamer moeten enkele andere leden van de organisatie zich volgende week ook verantwoorden. De week daarna is voornamelijk gereserveerd voor de behandeling van zaken tegen katvangers, die zaken dienen bij de politierechter.

De katvangers hebben tegen een vergoeding hun bankrekening en pincode ter beschikking gesteld aan de organisatie. Door de inzet van katvangers hopen criminelen doorgaans niet-traceerbaar te zijn en daarmee buiten schot te blijven.

In dit geval plaatste de hoofdverdachte advertenties, liet hij slachtoffers het geld overmaken naar de rekeningen van katvangers en werd vervolgens het geld van die rekeningen gepind. De katvangers worden verdacht van witwassen of medeplichtigheid aan de oplichtingsfeiten.

Het OM heeft aangekondigd de door oplichting verkregen gelden te willen ontnemen. Daarnaast hebben diverse slachtoffers verzoeken tot schadevergoeding ingediend. Ook in de zaken van de katvangers worden deze schadevergoedingsverzoeken behandelend en zal getracht worden de schade op hen te verhalen.

Op 16 maart zal de rechtbank uitspraken doen.

Categorie:
Provincie: