maandag, 9. maart 2015 - 14:36 Update: 09-03-2015 17:56

50PLUS-senator Jan Nagel:verplaats ministeries en parlement naar Amsterdam

Jan Nagel wil ministeries en parlement in Amsterdam huisvesten
Foto: Archief BON ter Illustratie
Amsterdam

50PLUS-senator Jan Nagel heeft maandag een revolutionair plan gelanceerd waarbij alle ministeries, de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Raad van State dicht bij elkaar op een nieuw eiland bij IJburg in Amsterdam worden gehuisvest.

Architect Cees Dam, die ook de Stopera in Amsterdam heeft ontworpen, maakte er op zijn verzoek een ontwerp voor. Het kabinet komt voor de zomer met een voorstel voor een grootscheepse verbouwing van het verouderde Binnenhof in Den Haag, politiek, bestuurlijk en ambtelijk centrum van ons land. ‘Maar waar tot nu toe niet over gesproken is, is een complete nieuwbouw die aan de moderne eisen van deze tijd voldoet’, stelt Nagel. 

Als er een complete nieuwbouw komt, waarom dan niet, zoals in andere landen, in de hoofdstad, Amsterdam, heeft 50PLUS-Eerste Kamerlid Jan Nagel gedacht. In het ontwerp zijn alle ministeries, de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Raad van State dicht bij elkaar gepland op een nog te realiseren eiland bij het Amsterdamse IJburg. Op een totale oppervlakte van 900.000 m2. De kosten zijn berekend op € 1,5 miljard. De totale bouw zal 3 jaar duren.