donderdag, 5. februari 2015 - 9:04

Aanhoudingen voor afpersing en bedreiging na internetdating

Aanhoudingen voor afpersing en bedreiging na internetdating
Foto: Archief foto
Den Haag/Leidschendam

De recherche van Bureau Scheveningen hield dinsdag 27 januari twee verdachten aan op verdenking van onder andere het afpersen en bedreigen van (jonge) vrouwen.

De verdachten kwamen met hun slachtoffers in contact via verschillende gratis dating-apps en/of sites.

Begin november 2014 kwam bij de politie een 23-jarige vrouw melding maken van het feit dat zij in Scheveningen was gedwongen een aanzienlijk geldbedrag op te nemen voor één van de nu aangehouden verdachten. Zij was via een dating-app met de man in contact gekomen en was sindsdien met hem aan het 'daten'. Twee weken later kwam een vergelijkbare aangifte binnen. Ook in dit geval verklaarde het slachtoffer de man te hebben leren kennen via een dating-app. Wat begon als een leuk contact, was al snel omgeslagen in een situatie waarin de vrouw werd bestolen en opgelicht.

Facebook

Op basis van de twee aangiftes, startte de recherche in Scheveningen begin december een onderzoek. Gaande het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten gebruik maakten van gefingeerde Facebook-profielen en zich daarmee presenteerden op apps, die op basis van door de gebruiker in te voeren criteria als leeftijd en geografische afstand potentiele matches met die gebruiker opleveren. Na enige tijd geïnvesteerd te hebben in een leuk contact, werden de jonge vrouwen afgeperst, bedreigd, gechanteerd en/of opgelicht.

Aangifte

Gaande het onderzoek kwam de identiteit van de nu aangehouden verdachten vast te staan. Een officier van justitie verleende toestemming om de mannen -25 en 30 jaar oud zonder vaste woon- of verblijfplaats - buiten heterdaad aan te houden. Dinsdag 27 januari zijn de twee door het arrestatieteam van hun bed gelicht. In de Leidschendamse woning waar zij verbleven is door de recherche zoeking verricht onder leiding van een rechter-commissaris. Later op de dag werd een 23-jarige vrouw aangehouden in wiens woning de twee mannen verbleven. Zij is na verhoor heengezonden.

Meer slachtoffers

Inmiddels hebben 8 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 33 jaar aangifte gedaan tegen de mannen. De recherche sluit niet uit dat meer vrouwen slachtoffer zijn geworden van de nu aangehouden verdachten, maar dat deze uit schaamte of angst nog geen aangifte hebben gedaan.

Voorgeleiding

De verdachten zijn vrijdag 30 januari voorgeleid aan een rechter-commissaris, die hun voorlopige hechtenis verlengde tot de zitting van de raadkamer op woensdag 11 februari. De officier van justitie heeft hen beperkingen opgelegd.

Provincie:
Blik op 112: