donderdag, 12. maart 2015 - 16:01

Aanhoudingen voor grootschalige drugshandel op ondergrondse marktplaatsen

Aanhoudingen voor grootschalige drugshandel op ondergrondse marktplaatsen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De politie heeft maandag in Amsterdam en Utrecht twee mannen aangehouden op verdenking van grootschalige handel in verdovende middelen via illegale online marktplaatsen en witwassen.

Op 16 december 2014 heeft de politie in Amsterdam een man aangehouden, nadat een agent eerder die dag toevallig getuige was van een verdachtetransactie. De goederen werden vanuit de kofferruimte van de auto van een BMW-bestuurder overgeladen in die van de Mercedes van verdachte. Later zou blijken dat in de tassen een flinke hoeveelheid harddrugs zat. De Mercedes-bestuurder, een 55-jarige man uit IJmuiden, is aangehouden en vast gezet.

‘Vendor’

De IJmuidenaar was al in beeld bij het onderzoeksteam als mogelijk een van de grootste Nederlandse verkopers (‘vendors’) van verdovende middelen op internationale ondergrondse marktplaatsen. Hij opereerde onder meer onder de naam “HollandOnline” op verschillende anonieme marktplaatsen, zoals Silk Road 1, Silk Road 2.0 en Agora.

Drugs, BMW’s en bitcoins

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft nader onderzoek ingesteld. De 9 maart aangehouden man uit Amsterdam wordt ervan verdacht verdovende middelen te hebben geleverd aan anderen. De politie in Utrecht heeft diezelfde dag een verdachte in Utrecht aangehouden, omdat deze man samen met de Amsterdamse verdachte een bedrijf op naam had. Hij wordt ook verdacht van handel in verdovende middelen en witwassen. Enkele dure voertuigen, bitcoins ter waarde van 150.000 euro en 30.000 euro in contanten zijn in beslag genomen.

Beide mannen (1989 en 1990) konden thuis achter hun computer worden aangehouden op basis van onderzoek na een eerdere aanhouding in december. Ze zijn donderdag in Haarlem voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hun voorlopige hechtenis met 14 dagen heeft verlengd.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):