dinsdag, 20. januari 2015 - 16:42

Aantal consumenten met betalingsachterstand op lening stijgt

Aantal consumenten met betalingsachterstand op lening stijgt
Foto: Archief EHF

Het afgelopen jaar zijn er 31.195 consumenten bijgekomen met een betalingsachterstand op hun lening. In totaal zitten er nu bijna 771.000 consumenten met een dergelijk financieel probleem. De jarenlange trend van oplopende betalingsproblemen zet nog steeds door.

Schulden kosten de samenleving jaarlijks 11 miljard euro. En dat komt neer op een schuldenpost van 1453 euro voor ieder huishouden, elk jaar opnieuw.

BKR maakt op dit moment afspraken met een aantal gemeenten om hen - via pilotprojecten - te ondersteunen met signalen die duiden op schuldenproblemen. Op basis van deze signalen kunnen gemeenten en schuldhulpverleningsinstanties huishoudens in de 'gevarenzone' actief benaderen. Zo kan de gemeente in een vroeg stadium ondersteuning bieden bij het aanpakken van de financiële problemen.

Het afgelopen jaar zijn er 31.195 consumenten bijgekomen met een betalingsachterstand op hun lening. In totaal zitten er nu bijna 771.000 consumenten met een dergelijk financieel probleem. Dit blijkt uit de halfjaarlijkseBKR Kredietbarometer.

Trend zet door

De jarenlange trend van oplopende betalingsproblemen zet nog steeds door. Toch is er ook een positief element in de nieuwste BKR-cijfers te ontdekken. De stijging van het aantal mensen met een achterstand op de lening is lager dan in 2013. In 2013 kwamen maar liefst 51.000 consumenten in de problemen.

Categorie: