zondag, 25. januari 2015 - 10:57 Update: 25-01-2015 16:19

Aboutaleb herhaalt tegen extremisten: 'Rot dan op als het je hier niet bevalt'

Aboutaleb herhaalt in Essalem Moskee uitspraak over extremisten
Foto: Archief EHF
Rotterdam

In de Essalem Moskee in de Rotterdamse wijk Feyenoord heeft burgemeester Aboutaleb de uitspraak herhaald dat extremisten die zich in de Nederlandse samenleving niet thuis voelen beter kunnen 'oprotten'.

Tegenover ongeveer 250 geloofsgenoten zei hij: 'Rot dan toch op, heb ik meerdere keren gezegd. Dat is misschien niet leuk om te horen, maar er moet ook een grens worden getrokken. Ik ben een burgemeester die wil verbinden, maar ook grenzen wil stellen.' Dit melden verschillende media zondag.

De Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond, een koepelorganisatie van islamitische organisaties in de regio Rotterdam, had de bijeenkomst in de moskee georganiseerd met de bedoeling om buurtbewoners met elkaar in gesprek te brengen.De burgemeester zei zich graag te willen verantwoorden voor zijn publieke optredens na de aanslagen in Parijs.

Binnen moslimkringen zijn er mensen die moeite hebben met de toon die Aboutaleb tegen zijn geloofsgenoten aanslaat. In een reactie zegt Ahmet Aboutaleb: 'Dat is een burgemeester onwaardig, zeiden mensen mij. Maar dat is deze burgemeester niet onwaardig, want ik wil dicht bij de burgers staan. Ik weet hoe scherp er wordt gesproken in huiskamers. Daar is de taal nog veel scherper.' 

En verder zei hij; 'Ik wil het daarom in deze eerbiedwaardige behuizing nog maar eens stellen: als je je boven het voetvolk wil verheffen door een kalasjnikov op te pakken, dan moet je gaan. Ik zie geen juridische gronden om ze dan tegen te houden. Dus waarom zouden we dat doen?'

Provincie: