donderdag, 9. april 2015 - 21:53 Update: 09-04-2015 22:47

Advocaat opgepakt op Schiphol in zaak coffeeshopketen

Advocaat opgepakt op Schiphol in zaak coffeeshopketen
Foto: KMar
Schiphol

Op Schiphol is donderdagavond een 60-jarige advocaat aangehouden. Hij is verdachte in het onderzoek naar de Brabantse coffeshopketen The Grass Company.

Het onderzoek richt zich op het witwassen van drugsgeld, hennephandel en belastingfraude. De verdachte is de 60-jarige Clive Walter G. die kantoor houdt in Luxemburg. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) bevestigd na berichtgeving van NRC Handelsblad.

Het OM wil niet zeggen waar de advocaat van wordt verdacht. Maar volgens NRC Handelsblad zou G. de eigenaren van The Grass Company, die coffeeshops exploiteren in Tilburg en Breda, hebben geadviseerd hoe ze miljoenen euro's via constructies in Luxemburg, Cyprus, Singapore en Engeland konden witwassen om het geld vervolgens uit te geven in Thailand. 

Het OM in Breda onderzoekt al sinds 2011 de coffeeshopketen en diverse betrokkenen. Het bedrijf wordt in verband gebracht met georganiseerde criminaliteit. Oprichter Johan van Laarhoven zit sinds vorig jaar juli onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten in een gevangenis in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Advocaat G. vloog donderdagmiddag van Luxemburg naar Amsterdam en werd daar op Schiphol aangehouden. Hij was naar Amsterdam gekomen voor overleg met een Nederlandse collega van advocatenkantoor Spong. De Nederlandse advocaat wil tegen NRC niet reageren op de aanhouding. 

Provincie:
Tag(s):