vrijdag, 3. april 2015 - 14:07 Update: 05-04-2015 10:40

'Afbraak betaalbare huurwoningvoorraad gaat snel'

Aanbod goedkope huurwoningen veel te laag
Foto: fbf
Amsterdam

Van de sociale huurwoningen, die worden aangeboden door corporaties, is de kale huurprijs in drie jaar tijd met 12 procent gestegen. Dit blijkt vrijdag uit een onderzoek van de redactie van Woonbondig, het tijdschrift van de Nederlandse Woonbond.

‘De gemiddelde huurprijs van de sociale huurwoningen steeg van 503,- naar 563,- euro. De huur van het totale aanbod, inclusief woningen die corporaties aanbieden in de vrije sector, boven de 710,- euro, ligt nu gemiddeld op 605,55 euro. Dat is maar liefst 29 procent hoger dan de gemiddelde kale huurprijs in de bestaande voorraad. Woningen worden dus fors duurder als ze vrijkomen.

De redactie monitorde 3 weken lang het aanbod in acht woningmarktregio’s. Uit een vergelijking met hetzelfde onderzoek uit 2012 blijkt de stijging van 12 procent. De onderzoekers hebben het aanbod een onderscheid gemaakt tussen betaalbaar (tot 618,- euro) en duur (boven de 618,- euro). Nog maar 57 procent van de woningen viel in de categorie betaalbaar en maar liefst 43 procent in de categorie duur. 

Geen compensatie via huurtoeslag

De huur boven deze grens wordt niet gecompenseerd door de huurtoeslag. ‘Het gaat snel met de afbraak van de betaalbare woningvoorraad. Bijna de helft van de aangeboden corporatiewoningen valt in de dure categorie,’ stelt Woonbonddirecteur Ronald Paping. ‘Dit roept de vraag op of corporaties zich nog wel bewust zijn dat het hun taak is om betaalbare huisvesting te bieden voor mensen met een bescheiden inkomen.’

Categorie:
Provincie:
Tag(s):