dinsdag, 12. mei 2015 - 18:07 Update: 12-05-2015 23:17

Afsluitdijk krijgt 'make-over' van 800 miljoen euro

Tachtig jaar oude Afsluitdijk krijgt opknapbeurt van 800 miljoen euro
Foto: fbf
Den Oever/Harlingen

De inmiddels 80 jaar oude Afsluitdijk wordt de komende jaren flink onder handen genomen. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu trekt voor het megaproject maar liefst 800 miljoen euro uit, zo heeft het ministerie dinsdagmiddag laten weten.

‘Om ons land ook in de toekomst te beschermen tegen overstromingen, moet de dijk worden versterkt. Er komen nieuwe keersluizen en pompen om meer water te kunnen afvoeren, waardoor het grootste gemaal van Europa ontstaat’, aldus het ministerie. 

Kunstenaar/innovator Daan Roosegaarde is daarnaast gevraagd een ontwerp te maken dat bijdraagt aan de waarde van de dijk als icoon en internationaal visitekaartje voor de Nederlandse waterbouwkunde, innovatie en Dutch Design.

Duurzame energie

Minister Schultz van Haegen:’De Afsluitdijk is na meer dan 80 jaar toe aan een grondige opknapbeurt. De dijk kan een voorbeeldfunctie krijgen als slimme dijk die niet alleen beschermt tegen hoogwater, maar waarmee je ook energie kunt winnen, de regionale economie, recreatie en toerisme stimuleert en de natuur een impuls krijgt. Daarmee geven we ook internationaal een mooi visitekaartje af.’

Het ministerie trekt voor het project ruim 800 miljoen euro uit. Rijk en regio trekken samen op en investeren gezamenlijk in projecten op het gebied van duurzame energie, natuur, regionale economie, recreatie en toerisme.

Provincie: