vrijdag, 8. mei 2015 - 14:10 Update: 08-05-2015 15:41

Afspraken gemaakt over nauwere samenwerking tussen Nederland en Cuba

Nederland maakt afspraken met Cuba over nauwere samenwerking
Foto: RVD
Den Haag/Havanna

Na het bezoek van minister Koenders van Buitenlandse Zaken aan Cuba ziet Koenders graag meer samenwerking met het land. ‘De ingeslagen koers creëert mogelijkheden om de goede relatie met Cuba uit te breiden en kansen te identificeren', aldus Koenders. De minister sprak van een 'historisch bezoek'.

Bruggenbouwer

Koenders overlegde in Havana onder meer met vicepresident Miguel Díaz-Canel, viceminister van Buitenlandse Zaken Marcelino Medina González, viceminister Caricarte van Buitenlandse Handel, kardinaal Ortega en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld. 

‘Enkele weken geleden bracht de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Rodríguez een bezoek aan Nederland. Dit Nederlandse wederbezoek aan Cuba, op uitnodiging van Rodríguez, biedt gelegenheid voor verdere intensivering van de goede betrekkingen’, zei de minister. 'De vele bezoeken en ontmoetingen van afgelopen tijd, op alle niveaus, kenmerken de inzet van Nederland als bruggenbouwer richting Cuba.'

Tijdens het bezoek van Koenders is afgesproken op een aantal gebieden nauwer samen te gaan werken. ‘We denken aan kennisuitwisseling over de verhoging van landbouwproductie, het aanbieden van deskundigheid op het gebied van watermanagement en luchthavenveiligheid en informatieoverdracht op het gebied van preventieve gezondheidszorg’, zei de minister.