vrijdag, 6. februari 2015 - 18:04 Update: 06-02-2015 18:05

Agente niet vervolgd na schieten op verwarde man

Agente niet vervolgd na schieten op verwarde man
Foto: Archief EHF
Apeldoorn

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland zal geen vervolging instellen tegen een agente die geschoten heeft bij de aanhouding van een verwarde man in Apeldoorn op 30 juli 2014. 'Uit onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat de vrouw uit noodweer heeft gehandeld', meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Toedracht 

Op de bewuste woensdagavond wordt de politie ingeschakeld voor een verwarde man in de Pieter Saenredamstraat te Apeldoorn. De agente is als eerste ter plaatse en ziet een man die voldoet aan het signalement. Ze vraagt versterking aan via de meldkamer. De verwarde man krijgt ondertussen een 
handgemeen met een buurtbewoner. De agente grijpt in en gebruikt hierbij pepperspray. De verwarde man reageert er niet op. De agente beseft dat ze in haar eentje geen grip op de man krijgt en ervaart de situatie als zeer bedreigend.

Op het moment dat de man en het slachtoffer elkaar hebben losgelaten, sommeert ze hem op de grond te gaan liggen en zijn handen te laten zien. Uiteindelijk gaat de man op zijn buik op de grond liggen. Kort daarna ziet ze dat de man weer overeind komt en op haar afkomt. Ze verklaart dat ze omstanders hoort roepen dat hij een mes heeft. De agente schiet twee maal op de man. De man raakt hierbij zwaar gewond aan zijn schouder en in zijn gezicht. 

Onderzoek 

De Rijksrecherche heeft het schietincident in opdracht van het OM onderzocht. Het OM concludeert dat er sprake is van noodweer en zal de agente niet vervolgen. Naar mening van het OM zag en had de agente geen andere mogelijkheid in deze situatie dan te schieten. De verwarde man wordt onder andere verdacht van mishandeling en vernieling. Het onderzoek naar deze zaak is bijna afgerond. 

Provincie:
Blik op 112: